Jul 13th, 2010

Apple Premium Reseller Shops in Greece

Η νέα δυναμική στη διεισδυτική πορεία της Apple και των Mac στον Ελλαδικό χώρο ονομάζεται “Apple Premium Reseller Shops”.

Ο ελληνικός τύπος, παραδοσιακός ή ηλεκτρονικός, έχει αναφερθεί κατά καιρούς στις προθέσεις της iSquare για τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων που θα εμπορεύονται αποκλειστικά Apple προϊόντα και θα βασίζονται στη φιλοσοφία, αλλά και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα πρότυπα των μεγάλων Apple Store ανά την υφήλιο.
Η επιθυμία αυτή της iSquare είχε διαβιβαστεί στην Apple Europe (από τις πρώτες μάλιστα επαφές των δύο εταιριών) και φαίνεται να συναποφασίστηκε η προώθηση των ενεργειών, ώστε να υλοποιηθεί τάχιστα το φιλόδοξο πραγματικά σχέδιο του κ. Φέσσα, διευθύνοντος συμβούλου της InfoQuest και προέδρου της θυγατρικής της iSquare, της ελληνικής εταιρίας-διανομέα των προϊόντων της Apple σε Ελλάδα και Κύπρο.
Τώρα λοιπόν, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ενασχόληση της συγκεκριμένης εταιρίας με τα της Apple στη χώρα μας, φαίνεται ότι ο καιρός ήγγικε και το πρώτο κατάστημα της νέας σειράς χώρων λιανικής διάθεσης Apple προϊόντων είναι γεγονός και ανήκει, δικαιωματικά θα έλεγε κανείς, στον όμιλο InfoQuest.
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό και βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, με το χώρο να έχει διαμορφωθεί κατάλληλα έτσι ώστε να αρχίσει να εξυπηρετεί το κοινό, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Σεπτέμβρη!

Μιας και η ίδια η iSquare είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της σχετικά με το θέμα, το ενδεχόμενο “Apple Store” στην Αθήνα έχει αρχίσει να απασχολεί -προς το παρόν- μόνο σχετικούς με την Apple διαδικτυακούς χώρους συζήτησης, δηλαδή την ελληνική Mac κοινότητα. Το μόνο λυπηρό είναι ότι μπορεί κανείς να διακρίνει μια σχετική παραφιλολογία ως προ τι είναι τελικά αυτά τα stores και τι θα προσφέρουν (παραπάνω).

Χρειάζεται λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, παραθέτοντας εδώ όλες τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, από αρκετά αξιόπιστες πηγές, ώστε να λυθούν έτσι και κάποιες παρεξηγήσεις.

Τι δεν είναι τα καταστήματα των Apple Premium Reseller.
• Τα APR δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχουν εδώ και καιρό, π.χ. στην Ευρώπη πάνω από 600 APR βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, είτε μέσα σε αλυσίδες που πωλούν ηλεκτρονικά (shop in shop), είτε αυτόνομα σε χώρους των premium μεταπωλητών.
• Τα APR δεν είναι της Apple. Όμως η Apple εμπλέκεται -αν όχι πλήρως- κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη δημιουργία τους, ακόμα και στους κανόνες και τις διαδικασίες για τον τρόπο λειτουργία τους!
• Τα APR δεν είναι Apple Stores. Η μαμά εταιρία (ξέρει καλά να) κρατά για τον εαυτό της αυτά που την διαφοροποιούν από τις άλλες εταιρίες.
• Τα APR δεν έχουν Genius Bar και τις αποκλειστικές υπηρεσίες (One to One, Reservation κλπ.) των Apple Stores. Η μαμά εταιρία… κλπ. Παρόλα αυτά σχεδόν το σύνολο των συγκεκριμένων υπηρεσιών θα παρέχετε από τα APR, χωρίς όμως τα διακριτικά της Apple.
• Τα APR δεν είναι απλά καταστήματα λιανικής που πωλούν και Apple προϊόντα. Και μόνο το ότι σε αυτά εμπλέκεται η Apple, μας βοηθά να καταλάβουμε πλήρως τη διαφορά.

Τι είναι όμως τελικά τα φυσικά καταστήματα των APR.
• Είναι ειδικά καταστήματα που αναπτύσσονται υπό την επίβλεψη της Apple ακόμα και σε χώρες όπου η εταιρία δεν έχει ιδία παρουσία, αλλά έχει ορίσει διανομείς για τα προϊόντα της.
• Ανήκουν σε ανεξάρτητους επιχειρηματίες και όχι στην Apple.
• Εκτός από πώληση των Apple προϊόντων προσφέρουν και βασικές υπηρεσίες Apple σέρβις, αλλά και μεγάλη γκάμα από τις ειδικές υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν στα «δεν», μερικώς διαφοροποιημένες και με παρεμφερείς ονομαστικούς προσδιορισμούς.
• Γενικότερα, είναι βιτρίνα (στην κυριολεξία) της Apple και της φιλοσοφίας της, όσον αφορά στην προσφορά υπηρεσιών και στην εξυπηρέτηση πελατών.

Και τώρα, τι (και που) είναι το πρώτο Ελληνικό APR.
• Κάποιες πληροφορίες λένε ότι είναι προσωπική υπόσχεση του κ. Cagni στον κ. Φέσσα.
• Επιπλέον είναι και -κατά κάποιο τρόπο- πιλοτικό κατάστημα για την ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση των υπηρεσιών που προσέφεραν έως σήμερα τα APR.
• Οι απασχολούμενοι στο χώρο των πωλήσεων και του σέρβις εκπαιδεύονται από την Apple.
• Οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται θα είναι εφάμιλλες των αντίστοιχων στα Apple Store και πρόσβαση σε αυτές θα υπάρχει και …μέσω διαδικτύου! Όπως για κρατήσεις, συμμετοχή σε σεμινάρια, ραντεβού κλπ.
• Οι εργασίες σέρβις που θα γίνονται επιτόπου θα καλύπτουν τα πολύ βασικά, όπως προβλήματα λογισμικού ή απλές επεμβάσεις σε ότι «ξεβιδώνεται εύκολα».
• Οι εξειδικευμένες εργασίες θα προωθούνται άμεσα (όταν λέμε άμεσα, εννοούμε άμεσα) σε εξουσιοδοτημένους AASP και οι χρόνοι παραμονής του μηχανήματος στο σέρβις θα είναι οι ελάχιστοι προβλεπόμενοι από την Apple.
• Όσον αφορά στο που θα τρέχουμε για τα εγκαίνια, το κατάστημα της iSquare θα στεγαστεί στο χώρο που ήταν το Ελληνικόν και το Goodys, στην πλατεία Κολωνακίου.

One more thing: λεπτομέρειες για τα Ελληνικά APR, που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.
• 90 περίπου ήταν οι τοποθεσίες που εξετάσθηκαν για εγκατάσταση APR, και μόνο λίγες τελικά από αυτές υποβλήθηκαν στην Apple.
• 10 περίπου προτάσεις πέρασαν στο επόμενο στάδιο της περαιτέρω διερεύνησης.
• Συμπληρώθηκαν πολυσέλιδες φόρμες με εξονυχιστικές μελέτες, για κάθε μια των περιπτώσεων αυτών.
• Κάποιες αφορούν στα Mall των Αθηνών.
• Από τις 4 που επιλέχθηκαν για το τελικό short-list, 2 θα υλοποιηθούν σίγουρα!
• Ο σχεδιασμός των καταστημάτων είναι της Apple, αν και σε επίπεδο συμβουλών και επίλυσης θεμάτων ελληνικής νομοθεσίας εμπλέκονται ελληνικά μελετητικά γραφεία.
• Γυάλινη σκάλα δεν θα υπάρχει - μάλλον. Υπάρχουν όμως διαθέσιμα δυο επίπεδα, 200 τετραγωνικά στο ισόγειο και άλλα 80-90 περίπου στο πατάρι, όπου θα βρίσκεται και ειδικός χώρος παρουσιάσεων. Το υπόγειο θα χρησιμοποιείται μόνο ως αποθηκευτικός χώρος.
• Τα έπιπλα δεν είναι απλά σχεδιασμένα από την Apple. Έρχονται από την Apple.
• Γίνεται προσπάθεια τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος να συμπέσουν με την άφιξη του ελληνικού iPad - ετοιμάστε αντίσκηνα.
• Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου καταστήματος από premium μεταπωλητή στην Αθήνα, σειρά έχουν Θεσσαλονίκη και Κύπρος.
• Επιδίωξη είναι να παραδοθούν τα 2 πρώτα μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 και τα επόμενα 2-3 να δοθούν προς λειτουργία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011!

Σημείωση γράφοντος: όλες οι πληροφορίες είναι από αξιόπιστες πηγές. Μερικές μάλιστα έχουν διασταυρωθεί με επιτυχία. Έτσι κι αλλιώς όμως ...κοντός ψαλμός αλληλούια.


Advertisement


Responses

υπαρχει περιπτωση να εχει ανοιξει μολις ερθει τ iphone 4??

Αν έχεις κάποια πληροφόρηση για το πότε θα έρθει το iPhone 4, είναι καλοδεχούμενη. Πάντως τα καταστήματα αυτού του είδους είναι φυσικό να ενδιαφέρονται περισσότερο για την άφιξη του iPad.

οντως φοβερα νεα και πολυ σημαντικο για να μπει επιτελους η Ελλαδα στον χαρτη της Apple. σιγουρα θα περασω να δω τι θα γινετε εκει ΑΛΛΑ το αν δεν ληθει το βασικο προβλημα των τιμων δν θα ειμαι ευχαριστημενος με τιποτα.θελω να παρω και εγω το macbook pro μου 1199 $ και το ipad 499$

Ναι έχεις δίκιο, το μόνο που φαίνεται να μας διαφοροποιεί πλέον από τις απολαβές των υπολοίπων Ευρωπαίων, είναι δυστυχώς οι τιμές - και ίσως η διαθεσιμότητα σε περιόδους ...πανικού (εννοώ στο ντεμπουτάρισμα νέων προϊόντων).

eimai etimos na lipothimiso
autin tin imera tin perimena 5 xronaiaaaaaaaaaaaaaaaaa

Ξεχνάμε ότι εδώ και δύο χρόνια περίπου λειτουργεί στη Λ. Βουλιαγμένης το κατάστημα της Document, πρώτου Premium Reseller στην Ελλάδα;

Να συμπεράνω ότι το ερώτημα είναι ρητορικό, γιατί εδώ στο wwag (εκτός από το διαφημιστικό banner της εταιρίας) αν κάνεις αναζήτηση με τη συγκεκριμένη λέξη κλειδί θα έχεις αρκετές δεκάδες αναφορές.
Όμως το store της Document υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δεδομένα της στιγμής για τα μελλοντικά καταστήματα APR.
Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσω να αναφερθώ στο θέμα με λεπτομέρειες.

Πολύ ευχάριστα νεα και πολυ καλό location. Tι καλύτερο να συμπληρώνεις την βόλτα σου για καφέ στο κολωνακι με μια επισκεψη στο ελληνικό ‘apple store’…

Aπο αυτά που γράφεις να συμπεράνω ότι η κυκλοφορία του iPad στην ελλάδα τοποθετειται στα μεσα Σεπτεμβριου ???

@Evan
Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα, αλλά μέσα στο Σεπτέμβρη είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την κυκλοφορία του στη χώρα μας.

Το έχουν κουράσει ήδη και τελικά επέλεξαν τη χειρότερη εποχή για να ψιλό-ερθουν στην Ελλάδα..

Page 1 of 1 pages with commentsLeave a response

Categories

Google  
 
 

Calendar

March 2023
S M T W T F S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Browse

Advanced Search

Support


Members

Subscribe