Jan 28th, 2009

Apple released iPhone software 2.2.1 with no Greek keyboard. The secret meaning of the ‘very soon’


Advertisement


Responses

Άστα. Εγώ περιμένω ακόμα μια απάντηση από το ΥΠΑΝ (γραμματεία καταναλωτή) σε σχετική καταγγελία. Μέχρι στιγμής μου έχει έρθει μόνο (πριν απο αρκετό καιρό) η κοινοποίηση της καταγγελίας προς τη Vodafone.
Έχει δοκιμάσει κανείς το συνήγορο του καταναλωτή;

Καταγγελία στην Vodafone;;;;; Γιατί, επειδή έφερε το iPhone στην Ελλάδα; Μάλλον να την ευγνωμωνούμε πρέπει.

Για το ότι δεν υποστήριζε Ελληνικά, πάλι δεν μπορείς να την κατηγορήσεις γιατί σε είχε ενημερώσει.

Μόνο που μας κοροϊδεύει εδώ και 5 μήνες με το «πολύ σύντομα» στις διευκρινιστικές, της ερωτ-απαντήσεις.
Ας μη το έγραφε αν ήθελε να βγάλει την ουρά της έξω - τώρα είναι συνυπεύθυνη στο δούλεμα.

@tsopanos
Δεν κατάλαβα, τζάμπα μας το έφερε το iPhone στην Ελλάδα η Vodafone; Όταν υπογράφαμε τα παχυλά ετήσια συμβόλαια αλλάζοντας εταιρία κινητής οι υποσχέσεις περί άφιξης των ελληνικών (από την ιστοσελίδα της και τους μεταπωλητές της) για ‘πολύ σύντομα’ πέφτανε βροχή. Αυτό είναι εξαπάτηση γιατί προφανώς γνώριζαν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.
Θα έπρεπε να είχε εξασφαλίσει από την Apple με την έλευση του iPhone και την υποστήριξη ελληνικών ως επίσημος διανομέας. Είναι το πρώτο που περιμένεις από ένα state of the art ακριβοπληρωμένο κινητό, πως θα κάνει τα στοιχειώδη. Το τελευταίο τζάμπα κινητό της πλάκας υποστηρίζει ελληνικά.

@Ανδρέας

Κοίτα, ομολογώ ότι είμαι χρόνια mac user και ξέρω τι να περιμένω όταν ακούω από την Apple “Σύντομα” σε σχέση με την υποστήριξη των Ελληνικών - αυτό που έγινε με το MacOS, δηλαδή στις 32 του μήνα.

Όπως και να χει, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να ξέρουμε τι να περιμένουμε και τι θέλουμε να πετύχουμε.

Είναι γνωστό ότι στη σχέση Apple-Vodafone το κουμάντο το κάνει η πρώτη, και μάλιστα με άνεση. Όλοι δίναν και τα “εσώρουχά” τους για να εξασφαλίσουν αποκλειστικότητα.

Προσωπικά, για μένα ήταν τόσο ανέλπιστο που το iPhone όχι μόνο ήρθε στην Ελλάδα αλλά και ξεκλείδωτο, που τα Ελληνικά είναι κάτι που μπορώ να υπομείνω. Έχοντας εμπειρία από Rainbow, ήταν τουλάχιστον ανέλπιστο αυτό που έγινε με το iPhone.

Πραγματικά, όλοι που ασχολείστε με ... καταγγελίες στην Vodafone, τι θα νομίζατε σωστό να είχε γίνει; Σίγουρα η Vodafone ούτε κανένας άλλος πάροχος δεν μπορεί να πείσει την Apple να βάλει ελληνικά. Θα έπρεπε το iphone να μην έρθει στην Ελλάδα; Ή να έρθει χωρίς Ελληνικά.

Προσωπικά, προτιμώ το δεύτερο!

@tsopanos
Ακόμα και έτσι, το σφάλμα είναι της Vodafone. Δεν θα έπρεπε να είχε υποσχεθεί σύντομα τα ελληνικά άλλα να διευκρινίζει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο time-frame για το συγκεκριμένο feature.
Αν η Apple της είχε υποσχεθεί όντως τα ελληνικά η Vodafone θα έπρεπε να είχε βάλει το σχετικό όρο στη συμβαση που έκανε με την Apple με συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης του χαρακτηριστικού. Εφόσον η Apple δεν έκανε την δουλειά της τότε η Vodafone θα έπρεπε να απολογηθεί στους πελάτες της δημόσια με μια ανακοίνωση και να ρίξει την ευθύνη στην Apple εφόσον θα ήταν καλυμμένη από τη σύμβαση.
Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη που σημαίνει πως στη Vodafone κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
Και όχι, δεν θα είμαι επιεικής επειδή η Rainbow ήταν αυτή που ήταν όλα αυτά τα χρόνια. Πρέπει να ανεβαζουμε τα στάνταρντ μας, όχι να τα κατεβάζουμε.
Το θέμα του ξεκλειδώματος είναι θετικό, δεν παίζει όμως κανένα ρόλο για το συγκεκριμενο πρόβλημα.

Και οι δυο σας -από την πλευρά του ο καθένας- έχετε μισό δίκιο.
Η αλήθεια είναι ότι και που έκανες την καταγγελία Ανδρέα (χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω, με τίποτα, την ενέργεια αυτή-καθεαυτή) το συμπέρασμα είναι ότι και πάλι ξέρουμε ...ότι ξέραμε και πριν.
Δηλαδή ότι κακώς γράφτηκε το «πολύ σύντομα», μάλλον από υπερβάλλοντα ζήλο υπαλλήλου θα έλεγα, παρά από διαφημιστικό τρικ για πωλήσεις.
Το ότι την γκάφα αυτή, που όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται, την επιβεβαιώνει τώρα ουσιαστικά και η Vodafone (μένει να απομακρύνουν την επίμαχη φράση και από το site), μόνο ηθική ικανοποίηση προσφέρει και τίποτα παραπάνω.
Είμαστε προφανώς τόσο εθισμένοι με την Apple μερικοί, που και αν γενικευόταν η πρότασή τους στον Ανδρέα και έβγαζαν ανακοίνωση «όσοι θέλετε επιστρέψτε τα iPhone σας», ελάχιστοι έως κανένας δεν θα ανταποκρίνονταν.
Όμως μια τέτοια μαζική επιστροφή θα ήταν και η μόνη ενέργεια που θα έδειχνε ότι όντως μας νοιάζει που δεν έχει Ελληνικά.
Ίσως αν αυτό γινόταν σε κάποια Σκανδιναβική χώρα, όπου υπάρχει αυξημένη καταναλωτική συνείδηση, να είχε κάποιο αποτέλεσμα - εδώ αφήστε το.
Όμως -διαψεύστε με αν κάνω λάθος- έχω την εκτίμηση ότι όντως «δεν πήγε καλά» το iPhone στην Ελλάδα.

@ανδρέας

Καταλαβαίνω την σκέψη σου.

Δυστυχώς όμως μάλλον δεν έχεις δει τους “όρους” με τους οποίους διαπραγματεύεται η Apple με τη Vodafone. Ουσιαστικά είναι μονομερής δήλωση όρων, εκ μέρους της Apple.

Η απάντηση της Apple στην απαίτηση των ελληνικών στο iPhone ήταν “Δεν σας λέμε ποτέ, αλλά ημερομηνία δεν λέμε. Αν το θέλετε πάρτε το, αλλιώς όχι”.

Με εξαίρεση την Κίνα, να ξέρεις ότι οι διαπραγματεύσεις με την Apple δεν είναι και πολύ ... ίσων όρων.

Λυπάμαι, αλλά σαν πελάτης της Vodafone δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι είδους διαπραγματευτής είναι η Apple. Η Vodafone έχει ευθύνη προς τους πελάτες της.

Μιλάς σαν να γνωρίζεις πώς και με ποιους όρους έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Το θέμα είναι πώς η Vodafone δεν τήρησε την υπόσχεσή της. Τα άλλα απλά ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΝ.

Συμφωνώ απολύτως με τον Ανδρέα.  Τον κυνισμό της Apple που περιγράφει ο Τσομπάνος, φαντάζομαι πως τον γνώριζε η Vodafone.  Ένας λόγος λοιπόν παραπάνω για τη Vodafone να είναι προσεκτική με εξαγγελίες περι Ελληνικών στο iPhone.

Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζεται η Εσθονία στο iPhone και να μην υποστηρίζεται η Ελλάδα—έχει η Apple περισσότερες συσκευές εκεί;

Και σε τελική ανάλυση: η υποστήριξη Ελληνικών στο iPhone δεν είναι και μεγάλη υπόθεση.  Η γλώσσα υπάρχει ήδη στο code-base της συσκευής.  Αναρρωτιέμαι αν η Vodafone περιορίζεται σε διαπραγματεύσεις με την Apple Europe ή αν έκανε επαφές με την Apple στην California για την διευθέτηση του ζητήματος.

Page 1 of 1 pages with commentsLeave a response

Categories

Google  
 
 

Calendar

September 2023
S M T W T F S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Browse

Advanced Search

Support


Members

Subscribe