
Καθόλου ευχάριστη τροπή σε αντιμετώπιση Έλληνα καταναλωτή - πελάτη της Apple.
Καταρχήν εύχομαι χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους τους αναγνώστες της σελίδας.
Όπως πολλοί έχετε αντιληφθεί, δεν διαθέτω πλέον χρόνο για να ενημερώνω για τα τεκταινόμενα στον χώρο των Apple-Mac στη χώρα μας. Μόλις που προλαβαίνω να ανεβάζω κάποια δελτία τύπου που οι εταιρίες στέλνουν, είτε προσωπικά σε μένα, είτε απ’ ευθείας στο wwag.
Για το καυτό θέμα των ημερών ενημερώθηκα από σχόλιο του παθόντα, στις 10 του περασμένου Οκτώβρη, που έγινε σε παλαιό άρθρο του wwag.
Μιας και το σχόλιό του, δηλαδή η πληροφόρηση για το συμβάν και τα γραφόμενα στο maga.gr δεν ήταν στην πρώτη σελίδα του wwag, έστειλα προσωπικό email στον κ. Παπαδημητριάδη ζητώντας του ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες από τα όσα αναγράφονταν στο άρθρο του.
Αναφέρω ένα απόσπασμα του κειμένου της επικοινωνίας μου: «Τέλος πείτε μου σας παρακαλώ αν παραδέχτηκαν, στη System Graph, ότι οι ενέργειες στο σέρβις (τους) ήταν - το λιγότερο - μη αποτελεσματικές και αν προσφέρθηκαν να επανορθώσουν πλήρως και αμέσως.»
Η απάντηση ήταν ότι του ζητήθηκε να παραμείνει ο υπολογιστής για περαιτέρω εργασίες επισκευής (της αρχικής βλάβης συν αυτών που προφανώς προστέθηκαν κατά τις εργασίες της πρώτης παραμονής του στο service του ASP), αλλά αυτό δεν έγινε δεκτό από αυτόν.
Από εδώ και πέρα όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και αρχίζει η κύρια αντιπαράθεση του πελάτη με την εταιρία System Graph, που ως γνωστό είναι ένα από τα επίσημα αναγνωρισμένα κέντρα σέρβις στην Ελλάδα.
Διευκρίνιση γράφοντος: λόγω της μακρόχρονης σχέσης μου με την εταιρία, με σχέση πελάτη, όπως και παλαιότερης προσφοράς δικής μου υπηρεσιών διαφήμισης προς αυτή, αλλά κυρίως λόγω της φιλικής μου σχέσης με τους εκπροσώπους της και της καθ’ όλα υποδειγματικής αντιμετώπισης που έχω από το 1998 έως σήμερα, θεώρησα ότι δεν θα είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου και απέφυγα να εμπλακώ στο θέμα ελπίζοντας για αίσιο τέλος, για όλους τους εμπλεκόμενους.
Η εξέλιξη όμως μέχρι στιγμής δεν είναι καλή, απ’ όποια (ή καλύτερα όποιου) πλευρά κι αν την κοιτάξεις, και μέσα σε πολλές αλήθειες, φορτίσεις, εξώδικα, μηνύσεις και αναθεματισμούς, γράφονται και λέγονται και μερικές ανακρίβειες, που πηγάζουν -νομίζω δικαιολογημένα- από την πολυπλοκότητα της ελληνικής Mac πραγματικότητας. Συμπεράσματα όπως το «μην αγοράζετε Mac» ή προτροπές όπως «κάτω η System Graph και η iSquare» κομψά θα πω ότι δεν δίνουν τη λύση, ούτε στο συγκεκριμένο, αλλά ούτε στο γενικότερο Ελληνικό Apple-Mac πρόβλημα.
Ναι, δυστυχώς όλα δείχνουν ότι είναι ακόμα πρόβλημα αγαπητοί της Apple Europe.
Προς ενημέρωση και μόνο αναφέρω κάποια πράγματα, που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για όσους ασχολούνται ή θα ασχοληθούν στο μέλλον με τους Mac και τα προϊόντα της Apple στη χώρα μας.
1. Δεν υπάρχει Έλληνας αντιπρόσωπος. Ελληνική εταιρία διανομής υπάρχει, η Apple την ορίζει ως Value Added Distributor (VAD) και είναι η iSquare, που απέκτησε τη Rainbow που ήταν ακριβώς στη ίδια θέση. Φυσικά και είναι υπεύθυνη για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και έχουν σχέση με τα προϊόντα της Αμερικάνικης εταιρίας (πλην του iPhone, για το οποίο η Apple έχει ορίσει ως διαχειριστές τις εταιρίες διάθεσης/παρόχους).
2. Η iSquare έχει δικά της σημεία λιανικής πώλησης, αλλά διαχειρίζεται αποκλειστικά τη διάθεση των προϊόντων της Apple και μέσω ενός διευρυμένου δικτύου μεταπωλητών, τους λεγόμενους Apple Resellers και Apple Retailers, καθώς και πιο εξειδικευμένους, τους Apple Premium Resellers.
3. Για το σέρβις των προϊόντων Apple στην Ελλάδα είναι εξουσιοδοτημένες ελληνικές εταιρίες που φέρουν το τίτλο του Apple Authorised Service Provider (AASP) όπου όλοι οι μεταπωλητές του δικτύου παραπέμπουν τους πελάτες τους για υποστήριξη.
4. Για την εξυπηρέτηση της άμεσης υποστήριξης υπάρχουν στη διάθεση των Ελλήνων πελατών και τηλεφωνικά κέντρα, όπου μέσα από καθορισμένες διαδικασίες επιλύονται πολλά προβλήματα πριν καν χρειαστεί επέμβαση τεχνικού.
Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις: όλοι οι ανωτέρω εμπλεκόμενοι με προϊόντα ή υπηρεσίες της Apple στη χώρα μας δοκιμάζονται, παρακολουθούνται, ελέγχονται και αξιολογούνται από την Apple Europe. Και πριν λάβουν τους τίτλους τους και καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασής τους.
Επανέρχομαι στο θέμα του άρθρου θέλοντας να (ή μπας και) ξεκαθαρίσω λίγο την κατάσταση.
• Αντικατάσταση ενός αποδεδειγμένα προβληματικού προϊόντος ήταν και είναι υποχρέωση του πωλητή, Public στην περίπτωση του κ. Παπαδημητριάδη, όμως εδώ είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα μιας και δεν είναι ξεκάθαρο αν το προβληματικό προϊόν έγινε πιο προβληματικό στο σέρβις.
• Υποχρέωση του εξουσιοδοτημένου σέρβις ήταν και είναι να αποκαταστήσει δωρεάν (λόγω εγγύησης) και πλήρως την αρχική ζημιά, αλλά και όσες τυχόν προκλήθηκαν από πιθανό λάθος των τεχνικών ή αστοχία ανταλλακτικού.
• Υποχρέωση της Ελληνικής εταιρίας διανομής ήταν και είναι να επιβάλει λύση χωρίς υπεκφυγές, με όποια προσυνεννόηση κι αν χρειαστεί με μεταπωλητές, σέρβις κλπ.
• Υποχρέωση του καταναλωτή είναι να ενημερώνεται όσο πιο καλά μπορεί πριν προβεί σε κάποια αγορά μεγάλου κόστους, τόσο για την ποιότητα, όσο και για την μετά την πώληση εξυπηρέτηση.
Χωρίς καθόλου να αστειεύομαι:
Παρακαλώ Προτρέπω την Ελληνική εταιρία διανομής να δώσει έστω και τώρα λύση και να προσφέρει έναν καινούργιο iMac στον κ. Παπαδημητριάδη.
Παρακαλώ Προτρέπω επίσης και την εταιρία System Graph να δωρίσει στον δυσαρεστημένο πελάτη του σέρβις της ένα καινούργιο MacBook - συν ένα νέο πακέτο Apple Care.
Τέλος παρακαλώ πολύ προτρέπω το Public να δώσει μια γενναία δωροεπιταγή στον δυσαρεστημένο, από την αγορά του, πελάτη!
ΥΓ 1: Μόλις χθες, έκανα κάποιες αγορές σε μεγάλο πολυκατάστημα και παρέλαβα στο ταμείο δυο δωροεπιταγές των 20 ευρώ για αγορές στο κατάστημα Public του Συντάγματος. Με λύπη μου είδα ότι από όλα τα ηλεκτρονικά εξαιρούνται της έκπτωσης τα προϊόντα Apple :(
ΥΓ 2: Παναγιώτη δεν κάνω γαργάρες.
Καλύτερη χρονιά σε όλους τους Mac users!