Μια εμπορική -αλλά ανεπίσημη- εφαρμογή αντιπαρατίθεται σε μια αφιλοκερδή προσπάθεια Ελλήνων προγραμματιστών.
Έτσι ενώ η Apple και η Vodafone δεν φαίνεται νοιάζονται και πολύ, έχουμε πλέον δυο λύσεις για το θέμα των Ελληνικών στο iPhone ...από τρίτους κατασκευαστές!
Με την πρόσφατη και αρκετά καθυστερημένη εμφάνιση στο προσκήνιο, της νέας έκδοσης του Greek Project 2.0, επανέρχεται ένα θέμα που έχει απασχολήσει και στο παρελθόν αρκετούς χρήστες και φίλους της συσκευής.
Είμαστε ήδη στον τρίτο μήνα κυκλοφορίας του iPhone 3G στην χώρα μας, από την Apple δια μέσου της Vodafone Ελλάδας και ακόμα και τώρα συνεχίζεται η αδιαφορία και των δύο εταιριών, για την λειψή διάθεση του κινητού στους Έλληνες.
Φυσικά τη στιγμή της αγοράς ενημερώνονται όλοι για τη μη ύπαρξη Ελληνικών μενού και αντίστοιχου πληκτρολογίου, αλλά φαίνεται δεν δίνουν και πολύ σημασία, λόγω και του αποτελεσματικότατου marketing της Apple.
Μετέπειτα όμως, ίσως έρθει για κάποιους από αυτούς η στιγμή που θα αναρωτηθούν:
«Θέλω Ελληνικά εδώ και τώρα στο ρημάδι και δεν ξέρω ποιο από τα δυο να διαλέξω. Το ”Ελληνικό Μενού & Πληκτρολόγιο στην 2 - καν’ το μόνος σου...” που προσφέρεται αφιλοκερδώς, ή το ”Greek Project 2.0” που ζητά €29,23 για μια άδεια χρήσης;».
Το ερώτημα είναι περισσότερο ρητορικό, γιατί ουσιαστικά και τα δυο κάνουν τα ίδια ακριβώς πράγματα, οπότε και για την απάντηση κάθε άλλο παρά δίλημμα τίθεται.
Αν και τυχαίνει να με συνδέει προσωπική φιλία με μέλη της ομάδας που είναι υπεύθυνη για τις μεταφράσεις των “Greek Projects”, που είναι ταυτόχρονα και συνεργάτες στις πωλήσεις του πακέτου με τους Ρώσους δημιουργούς και διανομείς, είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω την προσωπική μου άποψη.
Η δωρεάν προσφερόμενη λύση προϋπήρχε για καιρό και μάλιστα βελτιώνεται και εμπλουτίζεται από τη σχετική ομάδα, που διαρκώς διανέμει ενημερωμένες εκδόσεις. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά, τουλάχιστον για τις επιχειρηματικές ικανότητες των υπευθύνων της αργοπορημένης εμπορικής εφαρμογής.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί το Greek Project ξεκίνησε κι αυτό ως δωρεάν προσφορά στους Έλληνες χρήστες της πρώτης γενιάς των iPhone, την ίδια εποχή μάλιστα που μερικοί από τους προγραμματιστές και μεταφραστές του, εργάζονταν αφιλοκερδώς και σε άλλο ένα δημοφιλές πακέτο ανοικτού λογισμικού για την Ελληνική Mac κοινότητα. Αυτό δεν ήταν άλλο από το ”hello Mac OS!”, την προσπάθεια για τον εξελληνισμό του λειτουργικού συστήματος της Apple, που παρεμπιπτόντως έχει παραμείνει ακόμα στην έκδοση για το Mac OS X Tiger, 10.4.
Δυστυχώς, τα επιχειρήματα που έλαβα ως απάντηση από τον εκπρόσωπο του Greek Project, στο ερώτημα: «σε τι διαφέρει η επί πληρωμή δική τους έκδοση, από την δωρεάν προσφερόμενη λύση» όχι μόνο δεν με έπεισαν για τις υποτιθέμενες διαφορές, αλλά επιβεβαίωσαν την προφανή ομοιότητα των δυο αυτών μεθόδων, που πρακτικά προσβλέπουν στο ίδιο αποτέλεσμα, μέσω διαφορετικών διαδικασιών.
Επιπρόσθετα, αν θέλει κάποιος και αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει οικονομικά, έστω και συμβολικά, μια ανεξάρτητη προσπάθεια, μπορεί να το κάνει χωρίς να χρειάζεται να εξαναγκαστεί με άδειες χρήσης.
Ενδιαφέρον έχει το ότι η επανεμφάνιση του Greek Project 2.0, προβλήθηκε από μέλη της ομάδας (μη ξεχνάμε ότι είναι εμπορικό πακέτο) κατά τη διάρκεια της πρόσφατης εκδήλωσης της ...Vodafone! Έτσι στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος υπήρχαν αφίσες και φυλλάδια διαμαρτυρίας για την πολιτική της εταιρίας διάθεσης του iPhone, αλλά και ενημέρωσης του κοινού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξελληνισμού και πληκτρολογίου. Φυσικά ουδεμία σχέση με αυτά είχαν οι διοργανωτές του event.
Να επισημάνω τέλος ότι και οι δύο προαναφερόμενες λύσεις για να λειτουργήσουν πρέπει να εφαρμοστούν σε jailbroken συσκευή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περί εγγυήσεων πολιτική της Apple και της Vodafone. Όμως ευτυχώς πάντα υπάρχει η δυνατότητα για να επαναφέρει κανείς το κινητό στην εργοστασιακή του κατάσταση, πριν την όποια ενδεχόμενη επίσκεψη για service :)
Εσείς απλά ενημερωθείτε περισσότερο και όσο πιο καλά και αντικειμενικά μπορείτε, διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις και τα επιχειρήματα και των δυο πλευρών, μέσα από σχετικές αναζητήσεις σε ιστοσελίδες ελληνικών φόρουμ συζητήσεων, αλλά και από τις ίδιες τις σελίδες των δύο αυτών προτάσεων για Ελληνικά στο iPhone.
Υποβάλετε τις ερωτήσεις και απορίες σας και ζητήστε την καλύτερη δυνατόν ενημέρωση, πριν αποφασίσετε για το πια εφαρμογή είναι καλύτερη για τις δικές σας ανάγκες.
• Greek-iPhone.com ”Το Greek Project 2.0 είναι διαθέσιμο προς πώληση από σημερα 30/10/08”
• myPhone.gr ”Ελληνικό Μενού & Πληκτρολόγιο στην 2 Κάντο μόνος σου...”


Tell a friend
Permalink











