Jun 10th, 2010

Is Apple ignoring Macintosh and its OS at this WWDC?

Απλή συγκυρία ή ζούμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου;

Ένα πολύ θλιβερό αλλά γεμάτο πικρές αλήθειες άρθρο αναρτήθηκε χθες στις σελίδες του Newsweek. Ο Daniel Lyons, κατά κόσμο ψεύτικος Στηβ, αναλύει την αλλαγή πλεύσης του πραγματικού Στηβ, αναφερόμενος στην παντελή απουσία του Mac OS X στην προχθεσινή του ομιλία.
Ο αργός ή γρήγορος θάνατος των Mac -όπως τους ξέραμε- φαίνεται να είναι αναπόφευκτος και λόγω επιλογών της ίδιας της Apple, αλλά και επειδή η ραγδαία πρόοδος στην τεχνολογία επιβάλει νέα μοντέλα αλληλεπίδρασης του χρήστη με τους υπολογιστές.
Το ότι ο Στηβ και η εταιρία του επικεντρώνονται πλέον αποκλειστικά στην πλατφόρμα του νέου sex symbol των λειτουργικών, του iOS, δεν νομίζω να το αμφισβητεί κανείς από αυτούς που παρακολούθησαν το keynote των εγκαινίων της WWDC.
Αν και μερικοί θα μπορούσαν να πουν «μην ανησυχείτε, του χρόνου θα είναι η σειρά των Mac», μου είναι πολύ δύσκολο προσωπικά να το δω ως πιθανότητα.
Επιπλέον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Lyons στο άρθρο του, πολλά από αυτά που μέχρι τώρα ήταν ιδιαίτερα γνωρίσματα του λειτουργικού της Apple, αλλά και λόγοι προτίμησής του από τον ανταγωνισμό, τώρα καταστρατηγούνται στο όνομα του απόλυτου ελέγχου στο ερμητικά κλειστό σύστημα υλικού-λογισμικού των νέων υπερφορητών συσκευών της εταιρίας.
Πάρτε παραδείγματα από την απόλυτη κυριαρχία του εγώ-εγκρίνω-ή-δεν-εγκρίνω των εφαρμογών, ή την επιβολή ουσιαστικά των διαφημίσεων-με-δικά-μας-μόνο-μέσα της Apple.
Και να φανταστεί κανείς ότι ο Στηβ και η Apple κοκορεύονταν ότι οι Mac ήταν απαλλαγμένοι από εμφανίσεις άσχημων και κακόγουστων διαφημίσεων μέσα στις εφαρμογές, κάτι που κατά κόρον συνέβαινε στις οθόνες των πολύπαθων χρηστών αμαρτωλών Windows, χρόνια τώρα…

• Newsweek: RIP, Macintosh, by Daniel Lyons.
• Αναφορά στο άρθρο και συμφωνία απόψεων από το 9 to 5 Mac.

Ενημέρωση 10/6
Φυσικά θα υπάρξουν πολλοί που θα αντισταθούν στην παραδοχή της εγκατάλειψης, έστω και μερικώς, της πλατφόρμας των Mac.
Ήδη αναρτήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στο δημοσίευμα του Newsweek, με άκρως ενδιαφέρουσα αυτή του αγαπητού Dennis Sellers, όπου σε άρθρο του στο Macsimum News, δημοσιοποιεί την απάντηση του μπος σε σχετικό ερώτημα/email που του υπέβαλε για το σχολιασμό των όσων συμπεραίνονται αυτές τις μέρες.
Ο Steve Jobs λοιπόν απάντησε λακωνικά: ”Completely wrong. Just wait.
Αναμένουμε, πάντα καλοπροαίρετα.


Advertisement


Responses

Μην ξεχναμε πως στην παρουσιαση του λειτουργικου το 2000, ο Jobs ειπε πως θα ειναι το λειτουργικο της Apple για την επομενη δεκαετια. Και η δεκαετια τελειωσε.

Νομίζω ότι το κείμενο του Lyons είναι επιτηδευμένα υπερβολικό. Σίγουρα το iOS αντιπροσωπεύει το μέλλον της Apple στα λειτουργικά, αλλά για να αντικαταστήσει το MacOS θα πρέπει φτάσει στο σημείο να δίνει στο χρήστη τις δυνατότητες του τελευταίου, κάτι που θα πάρει λίγο καιρό ακόμα. Η υπό τον Jobs Apple δεν έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι είναι μια τυχοδιωκτική εταιρία που θα θυσίαζε τους δημιουργικούς χρήστες, τον πυρήνα δηλαδή της κουλτούρας της, μέσα στον ενθουσιασμό από την πρόσβαση στις μάζες. Αισιοδοξώ λοιπόν πως αν και όταν η μετάβαση γίνει, ο χρόνος θα είναι ο σωστός.

Καλησπέρα.

Κατά την γνώμη μου, δεν είναι δυνατόν η Apple να αγνοήσει έστω και “λίγο” το MacOSX. Το MacOSX είναι ο πυρήνας της επιτυχίας της Apple, κάτι σαν τον αλγόριθμο της Google. Δεν θα είχε φτάσει μέχρι “εδώ” χωρίς τις βιβλιοθήκες Cocoa και φυσικά το λειτουργικό σύστημα που αποτελεί την βάση του iOs του iPhoneOS (παλιότερα κλπ).

Το ότι το iOs ξεχώρισε εννοείτε πως σημαίνει πολλά, παρόλα αυτά παραμένει ένα υποσύστημα του OSX.

Δεν νομίζω πως ο Jobs έχει τάσεις αυτοκτονίας… Αν (κι όπως έχω γράψει πιο παλιά) το κλειστό μοντέλο ελέγχου κι ανάπτυξης είναι ιδανικό έως ότου βγει κάτι αντάξιο και “open”.

Page 1 of 1 pages with commentsLeave a response

Categories

Google  
 
 

Calendar

January 2023
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Browse

Advanced Search

Support


Members

Subscribe